נדל"ן בראי המשפט
בשנים האחרונות מתמודדת מדינת ישראל עם אתגרים משמעותיים בתחום הנדל"ן ובמרכזם משבר דיור עמוק ומתמשך המשפיע על תחומי חיים רבים וחשובים. היכולת להתמודד עם המציאות החדשה שמשתנה תדיר, מחייבת את העוסקים בתחום לסגל לעצמם ראיה הוליסטית והיכרות עם כלל המרכיבים המשפיעים על עולם הנדל"ן ובכללם מערכת המשפט, דיני התכנון והבניה ודיני הקניין, מאחר והשפעתם על עולם הנדל"ן משמעותית ביותר. הניסיון מלמד כי השילוב בין הצורך בידע מקצועי נרחב ובין היכולת לתרגם ידע זה לפעולות אפקטיביות בשוק הנדל"ן הופך ליותר ויותר אקוטי, והדבר ניכר גם בכל הנוגע להכרות עם הדין והמשפט הנוהג. זאת ועוד, לאור השינויים התכופים בדיני התכנון והבניה ובדיני הקניין, המאפיינים מאוד את השנים האחרונות, גובר הצורך להתעדכן באופן תדיר במצב המשפטי המחייב. קורס נדל"ן בראי המשפט יחשוף את הלומד בו לסוגיות משפטיות עדכניות אשר יסייעו להבנת הכוחות הפועלים בעולם הנדל"ן וליצירת קרקע פורייה להתמודדות עימן באופן יעיל ומושכל.
הקורס נועד להעמיק את הידע על מערכת המשפט, החקיקה העדכנית והפסיקה החדשה בדיני תכנון ובניה ובדיני קנין, בדגש על ההיבטים הפרקטיים של דינים אלה והממשקים ביניהם. הקורס יעסוק בסוגיות החשובות והבוערות ביותר בעולם הנדל"ן מנקודת הריאות המשפטית.
הקורס מיועד בראש ובראשונה למשפטנים העוסקים בתחומי הנדל"ן השונים. עם זאת, הדגש של תכני הלימוד על ההיבטים הפרקטיים שמעמידים דיני התכנון והבנייה, יוצר תשתית חשובה גם לבעלי מקצועות אחרים העוסקים בתחום, כגון שמאי מקרקעין, מהנדסי ערים וחברי מוסדות התכנון ויזמים.
ידע בסיסי ו/או ניסיון בתחום הנדל"ן ומערכת התכנון והבנייה.
רקע תיאורטי ופרקטי בדיני קניין ובדיני תכנון ובניה – מבוא למערכת התכנון – היררכיה של מוסדות ושל תוכניות. על זכות הבעלות במקרקעין-מלכת זכויות הקניין. נקודות המוצא והרציונליים שביסודם של דיני הקניין ודני התכנון-הערכים שדינים אלה נועדו לקדם.
היבטים משפטיים במפגשים בין תכנון לקניין בתוכניות איחוד וחלוקה. היכרות עם כלי תכנוני–משפטי זה, יתרונותיו וחסרונותיו, יישומו של הכלי בעולם המעשה, הקשיים המשפטים שהוא מציף, אופן השימוש המיטבי בו.
היבטים משפטיים במפגשים בין תכנון וקניין בתחום הפקעות. העמקת ידע בדיני הפקעות. הדומה והשונה בין הפקעת "שר אוצר" להפקעה תכנונית. פיצויי הפקעה וסוגיות פרקטיות מיוחדות הנוגעות לדיני הפקעות ולדינים החלים על פדיון קרקע חקלאית. התמודדות עם קשיי הדין הקיים - שימור ושחזור זכויות, השבת קרקע, יעוד נדחה.
תכנון וקניין בשלטון המקומי – השלטון המקומי נמצא בעין הסערה בכל הנוגע למשבר הדיור. המדינה דורשת שיתוף פעולה ללא תנאי בהגדלת היצע הדיור, ולשלטון המקומי צרכים שונים ומגוונים. קונפליקט זה מתקיים על רקע סוגיות רבות המטרידות את השלטון המקומי ונוגעות להפעלת סמכויותיו אגב אישור תוכניות והוצאת היתרים, הרחבת הסמכויות, ריבוי המשימות והצורך להתמודד עם שינויים תכופים.
תוכנית פוגעת. בניגוד לכלל, לפיו שינוי רגולציה אינו מקנה סעד לפרט הנפגע מהשינוי, תוכנית המאושרת לפי חוק התכנון והבניה ופוגעת בפלוני היא עילה למתן סעד לנפגע. עילת התביעה מורכבת ותלויה בשורה של תנאים ליצירתה כמפורט בסעיף 197 לחוק. נתמקד במקורות העילה, באבחנה בין פגיעה ישירה ועקיפה, בפיצוי (או נכון יותר אי הפיצוי...) על פוטנציאל תכנוני, בפסיקה החדשה בתחום ובביקורת עליה.
התמודדות מדינת ישראל עם משבר הדיור והתשתיות - מקומו של המשפט במאבק. כיצד מגדילים היצע ומה אומרים משפטנים על צעדים אלה? כיצד מייצרים מוצרים אלטרנטיביים לבעלות, כמו שכירות ארוכת טווח? כיצד מתמודדים עם משבר הדיור ביישובי החברה הערבית והאם המשפטנים עוזרים בהתמודדות זו? כיצד מתמודדים עם פתרון משבר התשתיות, בדגש על המטרו?
הרפורמות בדיני התכנון והבנייה בהתחדשות עירונית - היכרות מעמיקה עם הרפורמה בדיני התחדשות עירונית הן בפן הקנייני והן בפן התכנוני. התמקדות גם בהתחדשות "בניינית"- תמ"א 38 על חלופותיה השונות.
ניהול סכסוכים בעולם התכנון – מערכת התכנון מושתת על גופים מנהליים, אלה מוסדות התכנון, שמקדמים ומאשרים תוכניות. הבקרה המשפטית על תהליך קבלת ההחלטות התפתחה לאורך השנים ברובה במסגרת מערכת התכנון עצמה באמצעות שימוש במכשיר ההתנגדות והעררים. היכרות מעמיקה עם היעלות לעררים, עבודות ועדות הערר לסוגיהן ומה ניתן ללמוד מפועלתן על עבודת גופים מקבילים כמו המפקח על בתים משותפים.
11 מפגשים, בני 4 שעות אקדמיות כל אחד.
סה"כ שעות לימוד: 44 שעות.
תעודה של מרכז בר-אילן לנדל"ן תינתן לעומדים בכל דרישות הקורס, הכוללות נוכחות של 80% לפחות משעות הלימוד.
שוחחו עם יועצי הלימודים שלנו